Podlahové vykurovanie či klasické radiátory? Poradíme vám!

Pri rekonštrukciách domov či stavaní tých nových často majitelia dumajú nad tým, ako by mal byť ich príbytok vykurovaný tak, aby to bolo čo najefektívnejšie, no zároveň finančne nenáročné. Teplo je potrebné v každej domácnosti a len ťažko by sme si bez neho vedeli predstaviť zimné obdobie. Niektorí z nás ho považujú za samozrejmosť, iní si lámu hlavu nad tým, ako čo najviac počas vykurovacieho obdobia ušetriť. Tu vyvstáva otázka, či sa prikloníte ku klasickým radiátorom, alebo zvolíte inovatívnejší spôsob kúrenia, ktorým je napríklad podlahové vykurovanie. Predstavíme vám výhody oboch typov a poradíme, ktorý sa do vášho domu bude hodiť viac.

Klasika v podobe radiátorov či krbu

Podlahové vykurovanie zabezepečí teplo v celom dome

Výhody podlahového vykurovania

Radiátory všetci veľmi dobre poznáme. Nachádzajú sa nielen v panelákových obytných domoch, ale aj v domoch rodinných. Sú to v podstate radiátorové telesá, ktorých teplotu je možné regulovať. Investičné náklady sú nižšie ako pri podlahovom vykurovaní, no prevádzka je o niečo drahšia. Možno ste si všimli, že radiátory sú väčšinou umiestnené pod oknom. Je to zámer – ide o to, že ich úlohou je premeniť studený vzduch prichádzajúci od okna na teplejší a jeho premiestnenie do priestoru domácnosti. Vykurovanie radiátormi je naozaj veľmi účinné a po vypnutí zostávajú ešte dlhšiu dobu príjemne teplé. Pokiaľ zvyknete na radiátoroch sušiť oblečenie, uvedomte si, že bránite prenikaniu tepla do priestoru. Radiátory sú klasikou, no prečo nevyskúšať niečo nové, napríklad podlahové vykurovanie?

Inovácia v podobe podlahového vykurovania

Ak ste už niekedy navštívili domácnosť s podlahovým vykurovaním, určite ste boli príjemne prekvapený. Bosé nohy na teplej podlahe spôsobujú úžasný pocit. Navyše si pri podlahovom vykurovaní nemusíte lámať hlavu s tým, ako rozmiestnite svoj nábytok. Istú predstavu by ste síce mali mať, aby ste podlahové vykurovanie nemuseli zbytočne inštalovať pod podlahu v miestach, kde bude napríklad kuchynská linka alebo vstavaná skriňa. Podlahové vykurovanie je okrem iného ideálnym riešením pre ľudí trpiacich alergiou na prach, pretože tendencia vírenia prachu je minimálna. Na výber máte z dvoch možností – elektrické alebo teplovodné podlahové vykurovanie. Obe možnosti majú svoje pre aj proti a preto je iba na vás, ktoré z nich vás osloví viac. Jedno je však jasné, podlahové vykurovanie má množstvo výhod oproti klasickým vykurovacím systémom a preto stojí za zváženie, čo poviete?

Všetko podstatné o efektívnom vykurovaní domácnosti nájdete na stránke http://vykurovanie24.sk/.